Без значение каква е спецификата на бизнеса Ви и какви са продуктите и услугите, които предлагате, тенденциите в дигиталния маркетинг трябва да стоят в основата на Вашата рекламна стратегия.

Доскоро много компании не смятаха за необходимо да влагат средства и време в своето онлайн присъствие, но към днешна дата подобни разсъждения могат д се окажат пагубни за много бизнеси.

В същото време, рекламата в интернет не спира да се променя и да еволюира, така че да завладее вниманието на точната аудитория и да отправи ясно послание.

Тук е мястото да си зададем въпроса: Как изглежда дигиталният маркетинг през 2020г.? Какви са последните тенденции и как малкият и среден бизнес може да се впише в тях?

Феновете на Facebook се насочват към Инстаграм

Facebook е най-голямата социална мрежа, която вече повече от 15 години расте и трупа последователи, но според експертите в сферата на дигиталния маркетинг средната възраст на потребителите във Фейсбук в световен мащаб значително се покачва.

По-младите потребителите пък се насочват към социални мрежи от друг тип, които предлагат интерактивно съдържание по нов модел. Това са преди всичко TikTok, Snapchat и на първо място Инстаграм.

Инстаграм заема първо място в класацията на маркетолозите, тъй като идеално съчетава атрактивното съдържание с прецизните инструменти за таргетиране и широката база данни, с която разполага Facebook, Inc.

Това не означава, че трябва да забравите за рекламата във Facebook. Въпреки че тенденциите сочат, че средната възраст на потребителите в най-голямата социална мрежа се увеличава, аудиторията там все още е активна, а платформата непрекъснато въвежда нови рекламни формати, които в значителна степен компенсират евентуалния недостиг на интерактивно съдържание.

Чат ботовете поддържат непрекъсната връзка с Вашите клиенти

Една от основните тенденции в сферата на технологиите през 2020г. е изкуственият интелект. Точно това представляват чат ботовете, които комуникират с Вашите клиенти по предварително зададен алгоритъм. С помощта на чат ботовете вие можете не само да осигурите на клиентите си денонощно обслужване, но и значително да увеличите своите продажби и да разширите аудиторията си.

Да, вярно е, че те не могат да заменят персоналното общуване, но пък имат няколко много важни предимства, които ги правят незаменими в съвременния свят, когато за клиентите Ви е най-важно да не губят време в излишно чакане.

Чат ботовете са на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, те отговарят на клиентите Ви незабавно и нямат нужда от почивка или допълнително заплащане.

Видеото вече не е просто опция

Ако досега не сте инвестирали във видео реклама на Вашия бизнес, 2020 година е идеалният момент да започнете. Днес текстовото съдържание не може да задържи вниманието на преситените потребители, а видеото все по-настоятелно се нарежда сред предпочитаните формати за интернет реклама.

Качественото съдържание запазва позициите си

Създаването на качествено съдържание продължава да бъде основна част от всяка успешна маркетингова стратегия.

Един от гигантите в дигиталния маркетинг Google използва технологичните си ресурси, за да добие по-ясна представа за текстовото съдържание в интернет пространството, като по този начин се стреми да отсее текстовете, които са важни за потребителите и да подобри тяхното преживяване.

Разбира се, и тук важи максимата: Качество, а не количество.

Без значение какви са новостите в сферата на онлйан рекламата, качественото съдържание винаги ще заема едно от първите места по значимост.

Успешната рекламна кампания включва различни платформи и формати

За съжаление, вече не е достатъчно да имате поддържан уебсайт. Необходимо е да поддържате всички канали на своето онлайн присъствие – социални мрежи, уебсайт, имейл маркетинг, приложения за комуникация и пр.

Особеностите на Вашия бизнес ще определят кои маркетинг платформи и формати са най-важни за Вас, но в никакъв случай не бива да се ограничавате и да отричате новите канали за комуникация, тъй като това означава, че ще се лишите от голям брой потенциални клиенти, избрали да предпочетат друга платформа.