Днес в мрежата могат да се видят сайтове с най-различни теми и цели – от уеб сайтове на благотворителни кампании за събиране на средства до фен страници на домашни любимци. Въпреки това голям част от представителите на малкия и средния бизнес не бързат да заемат своето място в мрежата.

За щастие, статистиката сочи, че броят на бизнесите с професионални уеб сайтове непрекъснато се увеличава, но въпреки това хиляди представители на бизнеса в България и по света продължават да странят от онлайн маркетинга. Каква е причината?

Според анкетните проучвания предприемачите смятат, че не притежават необходимите умения, време и финансови средства, за да изградят свой собствен уеб сайт. Значителна част от тях обаче смята, че техният бизнес не се нуждае от уеб сайт, тъй като дейността им не го изисква или защото компанията им поддържа страници в социалните мрежи.

Маркетинговите проучвания в сферата обаче сочат друго. Всеки съвременен бизнес се нуждае от поддържан уеб сайт с адаптивен дизайн. Ето защо:

Професионалният уеб сайт отговаря на очакванията на потребителите

Днес повече от всякога клиентите Ви търсят информация за Вас онлайн. Всъщност, голяма част от потребителите проучват онлайн всеки продукт, който ги интересува, дори когато могат да го открият в кварталния магазин. Ако Вашия бизнес не присъства в Интернет пространството, за потенциалните Ви клиенти това означава, че нямате интерес да привличате нови купувачи.

Нужни са Ви само няколко страници ясна, полезна и актуална информация, която да изясни на потребителите всичко, което ги интересува.

С лекота управлявате информацията за Вашия бизнес в мрежата

Отзивите и коментарите на Вашите клиенти могат да бъдат най-добрата реклама, но не е ли по-добре Вие да имате последната дума относно това, какво пише за Вас в Интернет пространството? Изграждането на Ваш собствен уеб сайт Ви дава възможността да контролирате своето присъствие в мрежата, за да не бъде имиджът Ви зависим от това, какво пишат другите за Вас.

Уеб сайтът е по-евтин от традиционните методи за реклама

Много представители на малкия и средния бизнес, които отказват да повярват в силата на онлайн маркетинга, плащат за реклама в местни радиа, печатни издания и телевизии. Цените на традиционните реклами обаче с всяка година се увеличават, а влиянието им намалява.

Добре изработеният уеб сайт може да достигне до много повече потребители и струва значително по-малко от редовната реклама в традиционните медии.

Уеб сайтът дава актуална информация

Съвременните уеб сайтове са лесни за управление и Ви дават възможност да правите бързи промени, за да предоставите на клиентите си актуална и коректна информация. Можете с лекота да редактирате текст, да качвате снимки, да добавяте продукти и услуги, както и да поддържате постоянен контакт с потребителите.

Уеб сайтът позволява на клиентите да Ви открият лесно и да комуникират с Вас свободно

Модерните уеб сайтове предоставят неограничени възможности за общуване с потенциални и вече съществуващи клиенти. Без значение дали ще заложите на e-mail, контактни форми или чат, Вие имате пряк канал за връзка със своите клиенти, който е ефективен дори когато сте на другия край на света.

Защо присъствието в социалните мрежи не е достатъчно?

Много предприемачи вярват, че страниците в социалните мрежи могат да заменят собствения уеб сайт.

Поддържаният профил в социалните мрежи е от ключово значение за всеки бизнес, търсещ правилната посока в онлайн маркетинга, но дори най-популярните социални мрежи имат някои слаби места.

Бизнесът Ви винаги ще е зависим от промените в платформата, която сте избрали. Алгоритмите, по които работят социалните мрежи, се променят всеки ден, което означава, че работещата стратегия може лесно да спре да бъде ефективна.

Тенденциите също се променят. Ако днес клиентите Ви са във Facebook, след седмица може да предпочитат Snapchat.

Уеб сайтът Ви обаче остава Вашата собствена платформа, която се адаптира към предпочитанията на клиентите Ви и не спира да бъде актуална за тези, които се интересуват от продуктите и услугите, които предлагате.