Какво трябва да знаете за онлайн търговията в България?

Днес електронната търговия е една от най-бързо развиващите се сфери на бизнеса. Продажбите по Интернет превъзхождат традиционната търговия по много показатели. Уеб пространството предлага много по-широка целева аудитория, по-малка инвестиция, повече възможности за маркетинг и оптимизация на обслужващия персонал.

В България електронната търговия става все по-популярна, но все още не е спечелила пълното доверие на потребителите. Това означава, че процентът на пазаруващите по Интернет е по-малък в сравнение в други държави с по-голям опит в сферата. В същото време, смело можем да заявим, че подобна ситуация открива пред българските електронни търговци неограничени възможности за развитие.

Тук е момента да припомним, че най-богатият човек в модерната история Джеф Безос стои в основата на развитието на Интернет търговията в САЩ, където създава своята компания за електронна търговия Amazon.

Днес Amazon стои на първо място по продажби на бързооборотни стоки в мрежата.

Когато търсим най-подходящата маркетингова стратегия за нашия бизнес обаче, е изключително важно да познаваме добре пазара и целевата аудитория, към които насочваме своите продукти и услуги. Поради тази причина електронните търговци трябва внимателно да следят тенденциите на пазара, както и особеностите на потребителското поведение в страната.

Кои са активните потребители и какво купуват по Интернет?

Статистика относно търговията в онлайн пространството може да бъде намерена в документите на Националния статистически институт. Ние от GCH Digital подбрахме най-важните тенденции в сферата на електронната търговия, които трябва да вземете предвид, когато изграждате своята маркетингова стратегия.

Най-купуваните стоки в Интернет (през последните 12 месеца):

  • Дрехи, спортни стоки и аксесоари.
  • Стоки за дома и офиса (мебели, аксесоари, играчки и др.)
  • Телекомуникационни услуги

Според данните на НСИ класацията на най-активните потребители оглавяват жените от Северна и Югозападна България.

Проучването включва още един важен аспект, който възпира развитието на електронната търговия. Това са причините, поради които потребителите не пазаруват по Интернет. Този показател е изключително важен за електронните търговци, тъй като добрата маркетингова стратегия трябва да предвижда пречките по пътя към продажбите и да ги превъзмогва.

Защо българите не купуват по Интернет?

  • Доставката на стоките отнема твърде много време и предизвиква проблеми.
  • Съществуват опасения относно сигурността на личната и финансовата информация на потребителите в Интернет. (лични данни, номера на кредитни/дебитни карти и др.)
  • Съществуват съмнения относно коректността на продавача (не се спазват условията за преглед на поръчаната стока, връщане в рамките на установения срок или изплащане на обезщетение).

За щастие, всички тези пречки са преодолими. Професионално изграденият онлайн магазин, който отговаря на съвременните стандарти и е подкрепен от добре обмислена рекламна кампания в уеб пространството, може да открие пред Вас много нови възможности и да Ви помогне да се справите с проблемите в електронната търговия, които сте срещали преди.

Прочетете повече за изграждането на ефективен онлайн магазин тук: Защо да изберете изработка на сайт и онлайн магазин от GCH Digital?