В 21 в. социалните мрежи са достатъчно развити и това е предпоставка да започнем да ги използваме освен за забавление, и с работна цел.
Facebook и Instagram са двете най-развитите социални платформи за споделяне. Това е причина за развитието им в бизнес насока.
През последните години Instagram се превърна в място, подходящо за реклама и маркетинг. Именно затова се появи опцията за бизнес акаунт. Ако все още не знаете как да промените личния си акаунт в бизнес, това са няколко лесни стъпки, които ще ви помогнат да се справите.

 1. За да превърнете досегашния си профил в бизнес акаунт, трябва да отидете до менюто с настройки и да изберете опцията „Business profile“.
 2. Бизнес профилите могат да се свързват само с една страница, затова добре преценете коя страница искате да бъде свързана с Instagram профила ви.
 3. Бизнес акаунтите в Instagram имат допълнителна опция – може да поставите телефон и имейл, чрез които да се свързват с вас.
 4. Анализ на резултатите – може да виждате какви са посещенията във вашия профил, което особено важно за оценката и подобряването на ефективността на всяка рекламна кампания.
  Това са няколко стъпки, които ще ви помогнат да развиете профила си в социалната мрежа, но разбира се, не бива да отхвърляте възможността да се обърнете и към рекламна агенция, която по-бързо и успешно може да реализира вашите бизнес планове, като същевременно оптимизира изразходваните средства. Рекламните агенции мога да създадат по-мащабна кампания за промотиране на даден продукт, като също така сегментират таргет групата ви и анализират постигнатите резултати.
  Рекламирането чрез Instagram има повече позитиви, отколкото негативи. Някои от ползите на Instagram са визуалното съдържание и последователите. Instagram дава възможност визуално да представите вашия бизнес, продукт и т.н. Също така по този начин привличате последователи и следователно клиенти или потребители. Друг плюс на Instagram са филтрите, които може да използвате, за да раздвижите съдържанието в профила си.
  Една от най-открояващите се черти на социалната мрежа са хаштаговете. По този начин вие привличате последователи и ги ориентирате какво могат да открият във вашия профил.
  Разбира се, постигането на голяма аудитория не е лесна задача, но за тази цел трябва да имате ясен план. Може да си създадете няколко стъпки, които да следвате до постигане на целта.
  Първа стъпка е да определите какво ще е съдържането, което споделяте. Профилът ви трябва да има концепция, към която да се придържате.
  След това трябва да се фокусирате върху това, което искате да представите и да рекламентирате.
  Следващатата стъпка е създаване на доверие у последователите. След като сте спечелили тяхното внимание, трябва да го задържите.
  Последната и може би най-важна стъпка е интересът на аудиторията. След като сте спечелили доверието на потребителите, трябва да знаете какви са техните интереси и какво ще се хареса на тях.
  Това са няколко стъпки за бързо и лесно създаване и развитие на бизнес профил в Instagram. В момента рекламирането в социалните мрежи улеснява както малкия и среден бизнес, така и самите потребители. Въпреки, че сами можете да направите свой собствен бизнес акаунт, по-добрата идея е да се обърнете към професионалист с опит в сферата, която ще ви даде експертен съвет и ще развие вашата идея.