fbpx

Кои ще бъдат новите тенденции в изработката на уеб сайтове?

Кои ще бъдат новите тенденции в изработката на уеб сайтове?

Кои ще бъдат новите тенденции в изработката на уеб сайтове?

В последно време наблюдаваме все по-голям ръст в популярността на сайтовете с responsive (адаптивен) дизайн. Все повече сайтове се присъединяват в мобилната общност, която придоби още по-голяма тежест след пускането на Google ъпдейта Mobile friendly. В следващите редове ще разгледаме някои от обособилите се тенденции, които се очаква да претърпят сериозно развитие през 2016-а година в изработката на сайтове с модерна визия.

1. Разпространението на Моделите за потребителски интерфейс

Един от страничните ефекти на теми за сайтове с адаптивен дизайн е възможността за лесно копиране на изгледа. Въпреки всичко не само responsive темплейтите имат „вина“ за това – бумът на WordPress сайтове и засиленият пазар на близки по стил темплейт също „слагат ръка“ върху този факт.

Еднаквият изглед на сайтове обаче не е задължително да е отрицателен знак. Начинът, по който ние възприемаме уеб страниците и те се визуализират в мрежата се определя от множество общи Модели за потребителски интерфейс (UI Patterns). В духа на иновациите тези модели непрекъснато се изменят, но някои аспекти не могат и не трябва да бъдат променяни – логин формата представлява логин форма независимо от различните интерфейси. Моделите за потребителски интерфейс са предназначение за по-лесно навигиране на клиентите в сайтовете.

2. Обогатяване с анимации

Анимациите в сайтовете се използват все по-усилено, за да „разкажат“ сюжетната линия и да направят преживяването за потребителя по-атрактивно и забавно. Въпреки това, поставянето на анимации трябва да бъде дозирано и използвано по предназначение. Ще представим на вниманието на читателите си някои от най-често използваните техники за анимиране, които ще имат все по-голяма тежест в бъдеще.

  • Анимации при зареждане
  • Анимации в навигацията и менютата
  • Ховър анимации
  • Галерии и слайдшоу анимиране
  • Анимации за движение
  • Скролинг анимации
  • Бекграунд анимации (видео)

3. Микроинтеракции

Микродействията са неизменна част от ежедневието на всеки човек по света – от изключването на сутрешната аларма до харесването на публикация в социалните мрежи. Микроинтеракциите, имплементирани в сайтове могат да извършат или могат да ви помогнат да извършите няколко различни неща:

  • Комуникация или обратна връзка
  • Преглед на резултатите от действия
  • Подпомагане на потребителя да „манипулира“ нещо по сайта

По препоръка на световните експерти в областта на уеб дизайна тези интеракции не бива да се „насилват“ – преценявайте внимателно всеки детайл и се стремете всяка интеракция да изглежда направена от и за човека. Според съвременните тенденции микродействията са неделима част от почти всеки дизайн за уеб сайт. Все по-трудно е да се открие сайт или мобилно приложение, което да не включва даден елемент, чрез който потребителят да взаимодейства.

4. Material Design – обогатена алтернатива на Flat Design

През 2015-а година Google въведе нов стилов език за уеб сайтове – Material Design. Принципът му на действие включва използването на „shadow”ефекти и концепции за движение и дълбочина, за да създаде дизайн, който да бъде още по-реалистичен за потребителя.

През месец юли глобалната търсачка пусна в употреба и олекотен вариант на стила – Material Design Lite, който е още по-подходящ за уебсайтове. Lite-версията използва vanilla CSS, HTML и JavaScript, за да пресъздаде максимално визията на основния Material Design.

5. Responsive дизайн

Както стана ясно от пролога на статията, сайтовете с responsive (адаптивен) дизайн придобиха огромна популярност, базирайки се и на новите тенденции в SEO оптимизацията. Респонсив дизайнът представлява улеснен вариант да представите сайта си в изчистена и подредена визия през търсене от смартфони и таблети.

В статията „Пет тренда в SEO оптимизацията, които ще „доминират“ през 2016 г.“ споменахме, че в бъдеще на оптимизацията за сайтове с адаптивен дизайн ще се придава все по-голяма тежест от търсещите машини.