fbpx

Пет тренда в SEO оптимизацията, които ще „доминират“ през 2016 г.

7 тренда в SEO оптимизацията, които ще „доминират“ през 2016 г.

7 тренда в SEO оптимизацията, които ще „доминират“ през 2016 г.

Изминалата година беше изключително вълнуваща за цялата SEO индустрия в световен мащаб. Успяхме да видим дългоочакваният Mobilegeddon update от Google, който намали позициите в SERP-a на сайтове, които не използват респонсив версии или мобилни приложения. Наред с това се появиха и нов алгоритъм за качество на съдържанието, основен „ремонт“ на локалните търсения, както и още дузина ъпдейти от страна на глобалната търсачка.

През 2016 година се очаква да се обособят пет по-сериозни тенденции в областта на SEO оптимизирането, които могат да използвани от компаниите в световен мащаб.

1. Видео съдържанието ще измести текстовото съдържание за ROI за B2C компаниите

В глобален аспект все още се смята, че качественото и интересно за клиентите съдържание е в основата на добрата оптимизация. През тази година обаче се очаква сериозна промяна в технологиите на търсещите машини, които да доведат до значително нарастване във възвръщаемостта на инвестициите (ROI) чрез използване на видео послания на фирмите, насочили бизнеса си към клиентите. В идните години се очаква същото да се получи и с B2B компаниите в световен мащаб.

2. Мобилната оптимизация ще бъде по-важна от Десктоп оптимизацията

През последните години лаптопите и настолните компютри бяха стандартната форма на търсене от потребителите в интернет пространството. 2015-а година обаче ни предостави за първи път възможността да видим как търсенето през мобилни телефони измести стандартното търсене от десктопи. Тази тенденция ще продължи и през 2016-а, като Google ще индексира все по-добре сайтовете, които имат структуриран изглед за мобилни телефони и таблети.

3. Социалният кънтент ще се индексира по-лесно

Отскоро Google е сключил сделка с най-популярните социални мрежи Facebook и Twitter относно публикуваното съдържание в тях. При търсене за определена новина, например, най-вероятно ще видите „туитове“ в търсенето от мобилни телефони. През 2016 г. още повече платформи ще се индексират по-лесно в резултатите на Google. Постовете от социалните мрежи ще бъдат все по-ценни от SEO гледна точка, а „разликата“ в уеб и социалното съдържание все повече ще се размива.

4. Вътрешните линкове към страници (deep links) в мобилни приложения ще стават все по-ценни

Google индексира съдържанието от мобилни приложения от доста време насам. Като част от промените, които търсачката извършва с цел подобряване на търсенето от мобилни устройства, се очаква в бъдеще мобилните приложения дори да изместят по популярност и функционалност десктоп устройствата. Тенденциите през новата година ще са линковете към и от страниците в мобилни приложения да имат по-голяма тежест, отколкото deep links от декстоп съдържанието.

5. Локалното търсене ще стане още по-прецизно

Тази прогноза бе направена от SEO специалистите още за 2015-а година, но в крайна сметка се очаква да се разгърне напълно през настоящата. Масовото производство на преносими устройства като Apple watch и увеличената усъвършенстваност на локалните индексирания от Google ще доведат до още по-специфични типове на местно търсене. Вместо да се идентифицира бизнеса ви според града или региона, в скоро време ранкингът може да генерирана резултати, базирани на улицата или квартала на самия бизнес.

В крайна сметка може да се окаже така, че 2016-а година да промени драстично начина, по който са се оптимизирали бизнес сайтове до момента. SEO оптимизацията търпи непрекъснато развитие и се променя с темпове, които понякога изненадват и най-изтъкнатите специалисти в областта.