Една от най-важните стъпки в разработването на Вашата маркетингова стратегия е точното дефиниране на Вашата таргет аудитория. Това важи с пълна сила, както за традиционните методи за реклама, така и за дигиталния маркетинг.

За да бъде рекламата ви наистина успешна, таргет аудиторията ви не може да включва всички потребители, а Вашата задача е да откриете клиентите, които се нуждаят точно от вашите продукти или услуги.

Добрата новина е, че новите технологии ви дават всички необходими инструменти, с помощта на които можете да постигнете всичко това. Използвайки възможностите им, с времето можете да разберете спецификите на Вашата таргет аудитория още по-добре и да достигнете до нея с подходящо съдържание и реклами с ясно послание, изцяло съобразено с техните очаквания.

Колкото по-добре познавате таргет аудиторията си, толкова по-добър ще е резултатът от вашите рекламни кампании в интернет пространството и извън него.

В тази статия ще откриете първите стъпки по пътя към дефинирането и опознаването на Вашата аудитория. Те ще ви помогнат да съкратите разходите и да увеличите ефективността на Вашата реклама.

Открийте своята таргет аудитория в 7 стъпки:

Разберете повече за текущите си клиенти.

Няма по-лесен начин да разберете кой има нужда от вашите продукти и услуги от това да разберете кои са клиентите, решили да се възползват от тях. Информацията за вашите редовни клиенти ще ви помогне да придобиете по-ясна представа с какво се отличава вашата таргет аудитория и да откриете клиенти със сходни интереси и нужди.

Някои от факторите, които следва да вземете предвид, са: възраст, местоположение, език, потребителско поведение и интереси. Тези фактори могат да се различават значително в зависимост от спецификата на бизнеса ви и продуктите/ услугите, които предлагате. Важно е да изясните кои са категориите, които са от значение за вашия бизнес, и да сегметирате аудиторията си, така че да получите цялостна картина за своите текущи клиенти.

Анализирайте статистическите данни от уебсайта си и страниците в социалните мрежи

Уебсайтът ви и присъствието ви в социалните мрежи е основният канал за комуникация с клиенти. Освен това те разполагат с прецизни инструменти за анализ, които могат да ви дадат много отговори, свързани с това какво харесват вашите клиенти, кой тип съдържание намират за атрактивно, кой рекламен формат дава най-добри резултати и прочие.

Към днешна дата Facebook разполага с един от най-точните инструменти за таргетиране, благодарение на факта, че работи с огромна база данни, съдържаща подробна информация за демографските фактори и потребителското поведение на всеки един потребител.

Следете внимателно конкурентите си

След като вече знаете кои са вашите клиенти и какви са техните предпочитания, е време да се обърнете към потенциалните си клиенти, които по един или друг начин са свързани с вашите конкуренти.

Задайте си следните въпроси: Съвпада ли вашата таргет аудитория с тази на конкурентите ви? Възможно ли е конкуренцията да достига до определен пазарен сегмент, който вие не сте включили в стратегията си? Какви рекламни формати избират и как се позиционират те?

Въпреки че няма да имате възможността да получите детайлен анализ на таргет аудиторията на вашите конкуренти, имате възможността да научите много за начина, по който те комуникират с потребителите, кой рекламен формат им носи най-добри резултати и дали маркетинговата им стратегия е наистина ефективна.

Оценете обективно качеството на своя продукт или услуга

Изключително важно е ясно да откроите предимствата и ползите от Вашия продукт/ услуга. Всъщност предимствата на Вашия продукт са негвите ключови характеристики, това, което го отличава от продуктите на конкуренцията, а ползите от него се крият в резултатите от покупката му.

За да си отговорите на въпроса какви са ползите от дадения продукт или услуга, трябва да се замислите: Как продуктът ви ще улесни живота на клиентите? Ще го направи ли по-интересен, комфортен или по-добър?

Ако все още не знаете защо клиентите избират вашите продукти, не се колебайте да ги попитате. Може да се изненадате от това, какво ценят Вашите клиенти и кой са най-важните ползи, за които са готови да заплтят.

Дефинирайте своята аудитория

След като сте събрали цялата необходима информация, е време да направите едно просто обобщение, което отговаря на най-важните въпроси за вашите клиенти.

Това обощение ще включва основната информация, от която имате нужда, за да стартирате своята рекламна кампания. За съжаление, няма универсална формула, която да ви даде отговор на въпроса коя е вашата таргет аудитория. Обобщението трябва да съдържа информация, релевантна за Вашия бизнес.

То може да изглежда така:

Нашата таргет аудитория се състои от (мъже/жени), на възраст (0-100) години, които живеят в (град/държава/ район) и се интересуват от (спорт/финанси/мода/друго).

Разбира се, за много бизнеси тези категории не са от значение, затова е важно да откриете какво точно отличава вашите клиенти.

Проверете своите резултати

Вече имате дефинирана аудитория, което означава, че е време да тествате своята рекламна стратегия.

Създайте реклама, насочена към таргет аудиторията, която сте дефинирали. Помислете дали посланията и визуалните материали са съобразени с клиентите, които искате да достигнете.

Не се колебайте да използвате възможностите на социалните мрежи, които могат да ви помогнат да достигнете точно до тези потребители, които попадат в определената аудитория.

Внимателно анализирайте постигнатите резултати

Резултатите от проведената рекламна кампания могат да ви дадат много повече информация, отколкото сте си представяли.

Ако наистина искате да опознаете таргет аудиторията си в дълбочина, трябва да анализирате резултатите от всяка рекламна кампания. Постигнатите резултати са инструментът, от който имате нужда, за да разберете повече за текущите и потенциалните си клиенти.

Не забравяйте, че таргет аудиториите се променят, което означава, че анализът на данните при дефинирането им никога на приключва.

Въпреки това, добре дефинираната таргет аудитория е най-добрият ви шанс да достигнете до потенциалните си клиенти и да увеличите своите продажби.