fbpx

8 страхотни техники за On-page оптимизация

В днешно време голям брой от хората, които току-що създават своите уеб сайтове, не знаят какво представлява SEO оптимизацията и как да я използват по най-добрия начин в своя полза. Екипът на GCH Digital ще ви покаже някои базови техники за по-добра вътрешна оптимизация на вашите проекти.

SEO е съкращение от Search Engine Optimization – процес, който подпомага вашия уеб сайт да се изкачи колкото е възможно по-нагоре при резултатите от търсенето (SERP-а на Google). Колкото по-високо се класира страницата в резултатите на търсачките (Google/Bing/Yahoo и др.), толкова по-висок ще е трафикът на сайта (ако ключовите думи са конкурентни и търсени).

SEO оптимизацията се разделя на две основни категории – On-Page SEO и Off-Page SEO.

On-Page оптимизацията се отнася до всички неща, които могат да се правят в сайта, за да помогнат на по-високото класиране. Това включва: заглавие на страницата, вътрешни връзки, мета тагове, мета описания, увеличаване на скоростта, валидиране на HTML кода, използване на вътрешни връзки и др.

Off-Page оптимизацията се свързва с всичко, което можете да направите извън вашия сайт, за да се класира по-високо при търсене. Това включва: социални мрежи, участия във форуми, блог маркетинг, авторитетни линкове от релевантни сайтове и други похвати, в зависимост от конкретната ниша.

В този пост ще обърнем специално внимание на On-Page оптимизацията и някои от най-ефективните начини за увеличаване на класиранията при търсене.

On-Page техники за по-добра SEO оптимизация

  1. Заглавие на страницата (Title)

Страниците са едни от най-важните фактори в сайта, когато става въпрос за SEO. Всички ваши страници и постове трябва да имат уникални заглавия, които да включват основните думи от тази страница.

Така например можете да напишете публикация за рецепта на шоколадов кейк, която току-що сте пробвали. Затова е много важно да включите думите „Шоколадов Кейк Рецепта“ в заглавието на публикацията. Такива могат да бъдат: „Лесна рецепта за шоколадов кейк“, „Рецепта за шоколадов кейк за деца“ и др.

По този начин всеки път, когато някой търси “рецепта за шоколадов кейк” в търсачката, вашата публикация ще има по-добра възможност да излезе напред, защото сте изпозлвали тези ключови думи.

  1. Мета описание (Meta Description)

Много хора забравят да включат мета описания за техните страници. Важно при описанията е да се използват ключови думи, отговарящи на съдържанието.

Пример: Ако продължим да използваме думите „Шоколадов Кейк Рецепта“, тогава добро мета описание за тази страница ще включва тези ключови думи и такива, които са свързани с тях: „С тази лесна рецепта за шоколадов кейк ще направите най-вкусния шоколадов кейк, който някога сте опитвали“. Това може да е едно много добро мета описание, което бихте могли да използвате, тъй като е сравнително кратко, но и същевременно с това съдържа всички специфични ключови думи.

В момента Google не счита мета описанието като основна част за оптимизацията на сайта, но въпреки това тя има значение от гледна точка на потребителя.

  1. Попълване на мета тагове

За всяка една от вашите страници можете да използвате ключови думи във формата за мета тагове. Те трябва да са всички думи или фрази, отговарящи на съдържанието ви, които предварително сте проучили.

Пример: Ако използвате плъгина  „All In One SEO Pack“ за сайта си в WordPress, това ще ви позволи да въведете всички ключови думи, мета описания и заглавия на страници в края на всяка публикация.

  1. URL структура

Препоръчително е за вашата страница да вмъкнете оптимизирана URL структура, защото това ще доведе до по-добро придвижване на самата страница напред. По-кратките URL  структури са по-добри за SEO резултатите, но това не е единствен фактор.

Подходящо е URL структурата да включва определени ключови думи. Локацията на тези ключови думи може също да има голямо влияние.

Пример: site.com/keyword е за предпочитане пред site.com/365/738/subfolder/keyword.

  1. Заглавия в текста (H1, H2, H3, H4…)

Когато пишете своя статия, трябва да разделите текста си на малки части – параграфи, за да може да е по-лесен за четене. Те могат да се отделят със заглавия ( H1, H2, H3, H4).

Н1 таговете се използват при заглавието на основната страница. Последващите заглавия ще са H2, H3 и т.н. Бъдете сигурни, че пишете заглавия, в които има ключови думи (както и в H1, H2 и H3). Те се използват от роботите, за да определят важното съдържание.

  1. Наситеност на ключовите думи

Включването на подходящи ключови думи в съдържанието е много важно, защото те помагат по-лесно да се определи за какво точно се отнася текстът. Опитайте се обаче да избягвате прекомерната употреба на ключовите думи. В противен случай това може да се отрази зле на сайта ви и той да бъде забранен. За да избегнете това, опитайте се честотата на ключовите думи да не надвишава 2-5%. Ако това ви е трудно, намирайте синоними на думите, заменяйте ги с други, които са близки по значение. Така няма да промените съдържанието си и няма да има риск сайтът ви да пострада.

  1. SEO за изображения

Чудесно ще е да вмъквате изображения, защото те не само ще „разчупят“ текста, но и ще го направят по-атрактивен. Можете да ги използвате и за да оптимизирате по-добре сайта си.

Всички изображения трябва да имат заглавия. Вмъкването на ключови думи може да помогне на хората да намерят сайта ви, когато търсят изображения в Googlе.

Можете също така да вмъкнете описания на текста на изображението, правейки ги дори още по-полезни за оптимизацията.

Изключително важно е да слагате ALT тагове на вашите изображения с разнообразие от ключови думи и фрази, които да са и релевантни на самата снимка. ALT тагът е в основата на индексирането на вашите снимки от търсачките.

  1. Вътрешни връзки

Хората често смятат, че единствено линковете от други сайтове имат тежест за класирането на вашия сайт. Съгласни сме, че те са важни, но не са единственият фактор.

Поместването на изходящи линкове към страници на други сайтове е чудесен начин да подобрите сайта си. В същото време и използването на вътрешни връзки към други ваши страници може да бъде много успешно за оптимизацията. Не само че ще е по-лесно за вашите посетители да се ориентират в сайта и да намерят съдържанието, от което имат нужда, но и роботите по-лесно ще намерят всичките ви страници. Освен това сайтът ви ще се придвижва по-нагоре при търсенето в Google.

Има различни методи, които можете да използвате, посредством които да подобрите структурата на вътрешните линкове. Основно това са линкове в съдържанието и постоянни навигационни линкове.

Линковете в съдържанието са много важни, когато те са използвани правилно. Това са линковете, които са поместени в статиите и публикациите, отвеждащи хората до други подобни страници в сайта.

Обобщение

Тези осем техники са само някои от начините, посредством които можете да повишите On-Page оптимизацията. Ако използвате всяко едно, независимо от другите, няма да има голяма промяна в резултатите при търсенето. Но ако ги използвате заедно, те ще помогнат да се подобри класирането и съответно трафика ви.

Тези техники ще помогнат на сайта ви да се обходи от паяците, ще помогнат да се повишат стойностите на вътрешните връзки, ще построят вътрешните страници към специфични ключови фрази. Използвайте ги, за да подобрите работата на вашия сайт и да се индексирате по-успешно в онлайн пространството!