8 тайни на дигиталния маркетинг, които не бива да пропускате

Без значение дали тепърва започвате да развивате бизнеса си или вече имате достатъчно опит на пазара, със сигурност усещате натиск от страна на конкурентите си и търсите най-доброто маркетингово решение.

Ако пък имате активна страница във Facebook или Instagram със сигурност сте виждали поне едно предложение за реклама, което обещава да превърне бизнеса Ви в магнит за клиенти в рамките на едно денонощие.

Истината обаче е, че същността на един бранд не се изгражда за 24 часа и дори Интернет рекламата не е универсално решение за мигновени резултати.

Съществуват обаче някои важни трикове, които могат да Ви доближат до рекламните Ви цели. Те няма да трансформират бизнеса Ви за едно денонощие, но могат да Ви допринесат за развитието Ви в маркетингов план, което неминуемо ще даде плодове в бъдеще.

1. Рекламни кампании в социалните мрежи

Много компании смятат, че един опит за реклама в социалните мрежи е достатъчен, за да се прецени дали такъв тип маркетинг е подходящ за тях или не. Всъщност един неуспешен опит за реклама кара повечето представители на бизнеса да се откажат от Facebook и Instagram, като платформа за развитие на маркетингови стратегии, а това може да се окаже огромна грешка.

Промоциите и рекламните кампании във Facebook са евтини, а възможностите, които предоставят са неограничени.

Алгоритмите на социалните мрежи се променят всеки ден и дават на рекламодателите достъп до огромна база данни, която съдържа различна информация за демографските особености и клиентските предпочитания на всеки потребител в мрежата. Ако знаете как да използвате тези данни, можете да достигнете до хиляди клиенти, готови да купят продуктите и услугите, които предлагате, като това ще Ви струва броени левове.

Тайната на Facebook маркетингът се крие в прецизното таргетиране. Ако познавате добре клиентите, то резултатите Ви са гарантирани.

2. Заложете на правилото 80/20

Вашият маркетингов екип се грижи ежедневно за присъствието Ви в социалните мрежи. Те поддържат страниците Ви в различни платформи и отговарят на всяко клиентско запитване, но все пак развитие липсва, а количеството продажби и приходи сякаш изобщо не се повлиява от активността Ви в популярните мрежи.

Промотирането на продукти е задължителна част от дигиталния маркетинг, но това, което привлича почитатели на страниците Ви и разширява влиянието Ви в социалните мрежи, е атрактивното съдържание, имащо за цел да бъде полезно или забавно за последователите Ви.

Експертите в сферата на дигиталния маркетинг казват, че за да бъде успешна една рекламна стратегия в Интернет, тя трябва да предлага на потребителите 80% полезно, атрактивно или забавно съдържание и едва 20% съдържание, имащо за цел да промотира Ваши услуги или продукти.

3. Видео маркетинг

Видеото е новият тип съдържание. Преди години на негово място стоеше текстът, но днес всички предпочитат видеото.

Клиповете все по-лесно грабват вниманието на аудиторията и се превръщат в обект на непрекъснато споделяне, което значително увеличава шанса информацията за Вашия продукт да достигне до правилния клиент.

Видеата привличат вниманието, лесни са за възприемане, дават на клиентите Ви по-ясна представа за това кои сте Вие и каква е Вашата мисия и представят най-доброто от продуктите и услугите Ви по интерактивен начин, който позволява на потребителите да станат част от цялото преживяване.

4. Инфлуенсър маркетинг

Новото 20 на пазара на маркетинговите услуги – да се възползваме от влиянието на популярните личности, за да убедим потребителите, че нашият продукт е правилен за тях.

Най-често в ролята на инфлуенсъри влизат блогъри, YouTube и Instagram звезди. Те имат своя публика и различен тип влияние. Най-важното при този тип маркетинг е да не се доверявате не цифрите.

Ако решите да използвате услугите на инфлуенсъри, потърсете някой, който не само поддържа връзка със своята аудитория, но и е подходящ представител на Вашия бизнес. В идеалния случай неговите почитатели ще имат сходни черти с Вашата целева аудитория.

5. Ясни призиви за действие

Едно от най-важните неща при изграждането на ефективна маркетингова стратегия са ясните призиви за действие. Може да звучи странно, но според много маркетингови изследвания хората се нуждаят от очевидни и недвусмислени насоки, за да вземат решение.

Най-добрата стратегия е да използвате кратки изречения и фрази, с ясна насоченост, като не бива да забравяте, че винаги призивът за действие трябва да бъде един. Това Ви гарантира, че вниманието на потенциалните Ви клиенти ще бъде фокусирано точно върху него.

6. Предложете нещо безплатно

Всеки обича безплатни подаръци. Ако имате възможността да предложите на клиентите си евтин продукт, мостра или продукт за изтегляне, това може да се превърне в начин да изградите лоялна клиентска база, която Ви има доверие и с интерес следи развитието на бизнеса Ви.

Не е задължително подаръкът да бъде част от асортимента Ви. Можете да предложите безплатна консултация, урок, наръчник със съвети, рецепта или нещо друго, свързано с конкретната Ви дейност.

Подобен жест към Вашите клиенти няма да Ви струва много време и пари, но със сигурност ще Ви се отплати във времето.

7. Разкажете своята история

Най-голямата грешка в маркетинга е да се фокусирате върху логото и цветовете, които използвате, и да пренебрегнете историята си. Тя може да е нещото, което ще накара потенциалните Ви клиенти да Ви се доверят и да потърсят услугите Ви.

Всички си мислим, че вземаме логични решения, но изследванията показват обратното. Дори при пазаруването се ръководим преди всичко от емоциите си.

Грабнете вниманието на аудиторията с историята си и те със сигурност ще Ви се отблагодарят.

8. Проявете постоянство

Последната тайна на дигиталния маркетинг всъщност е нещо, което не е тайна за никого. Постоянството е от ключово значение за Вашия успех. Маркетингът е обещание, което давате на своите клиенти, когато се откажете от него, Вие губите частица от доверието им и ги карате да предпочетат услугите на конкуренцията.

Ефективната маркетингова стратегия изисква време, но с търпение и постоянство добрите резултати са гарантирани.