5-те най-ефективни маркетингови стратегии за малкия и среден бизнес

В тази статия са представени маркетинговите стратегии, показали реални резултати за целите на малкия и среден бизнес. Поне една от тях има потенциала да изстреля нагоре продажбите Ви в рамките на година.
Важно е обаче да уточним едно. Вълшебна рекламна стратегия не съществува. Всяка една кампания е изградена върху една-единствена цел – да достигне предлаганият продукт до правилната клиентска база. Концепцията е проста, но в същото време съдържа в себе си милион нюанси.

Каква е целева група за Вашия продукт?

Къде живеят потенциалните клиенти?

Кои са платформите, които най-често използват?

Какви са впечатленията им от подобни продукти?

Кого ще послушат, когато вземат решение, дали да изберат Вашия продукт?

Отговорите на тези въпроси могат да Ви помогнат да разберете коя маркетингова стратегия би била полезна и коя би била загуба на време.

С други думи, ключът не е нито във Facebook, нито в Google AdWords. Няма универсална стратегия, която да работи за всички, но най-успешните стратегии или, по-точно, комбинацията от тях би могла да се превърне в инструмента, от който имате нужда, за да осъществите контакт с Вашите потенциални клиенти.

1. Реклама във Facebook

2 000 000 малки и средни бизнеса рекламират своите продукти и услуги във Facebook: това е евтина и ефективна реклама, насочена към конкретна аудитория.

Рекламите във Facebook са идеални, когато търсите начин да достигнете конкретна целева група. Платформата Ви позволява да насочите кампанията си към специфична аудитория, избрана на базата на местоположение, интереси, възраст, пол, поведение в Интернет пространството и още много фактори.

Това, което затруднява новаците в сферата, е изготвянето на ефективна Facebook кампания, която не просто да отговаря на основните изисквания, а да направи Вашия бизнес разпознаваем и да донесе реален приход. Подобно начинание обаче може да отнеме повече време и енергия, отколкото сте очаквали първоначално, тъй като, за да откриете печелившата формула се изисква опит и отлично познаване на платформата.

2. Google My Business

Google My Business е един от най-ефективните инструменти в рекламната стратегия на всеки един бизнес. Услугата е и най-доброто начало за рекламната стратегия на всеки предприемач, търсещ местни клиенти.

По-високият ранг на Вашия Google My Business може да позиционира информацията за компания Ви веднага след рекламите на Google, на първа страница на търсачката и пред останалите резултати. И всичко това без да плащате абонамент за Google AdWords или друга услуга на абонаментна база.

3. Google AdWords Google Ads

Всяка секунда в търсачка на Google постъпват повече от 40 000 запитвания. Няма друг метод за реклама, който да има потенциала да представи продукта Ви пред толкова потребители. Google AdWords е нещо като кръстник на онлайн маркетинга – съществува от дълго време, конкуренцията е голяма, услугата е скъпа, но работи изключително добре, когато знаете как да го използвате.

Google определя качеството на рекламата Ви според кликовете, които тя привлича, и качеството на уеб страницата, към която препраща връзката. Търсачката се стреми да представя на Интернет потребителите продукти и услуги, които ги интересуват. Това означава, че колкото по-успешна е рекламата Ви в Google, толкова по-евтина ще бъде. С други думи, търсачката изисква по-голяма цена да показва непопулярните реклами, които не представляват интерес за потребителите.

4. Създаване на уникално съдържание

18% от маркетолозите казват, че създаването на уникално съдържание е било най-успешната рекламна стратегия през 2016г.

Тази маркетингова стратегия включва редовното създаване и разпространяване на ценно, актуално съдържание, което има за цел да привлече аудитория, проявяваща интерес към сферата.

За разлика от платената реклама, създаването на уникално съдържание е съсредоточено преди всичко върху дългосрочните резултати. Първоначално резултатите не изглеждат задоволяващи, но в перспектива този подход води до постоянно увеличение на посетителите.

Въпреки това, за да бъде тази рекламна стратегия успешна, налице трябва да бъдат:

качествено съдържание

актуална тематика

SEO оптимизация
постоянство на изграждането и промотирането на нови материали

5. Органични постове в социалните мрежи

Използването на възможностите на социалните мрежи за целите на бизнеса на практика е задължително.

67% от потребителите използват социалните медии за връзка с отдел Обслужване на клиенти, а 33% предпочитат социалните мрежи пред телефона. Ако хората не могат да открият бизнеса Ви в социалните мрежи, те с лекота ще намерят конкурентите Ви, които присъстват в много от платформите.

Истинският въпрос не е дали трябва да имате активен акаунт в социалните мрежи, а колко време и средства трябва да му посветите. От ключово значение е да откриете платформата, която е най-често използвана от Вашата целева аудитория и начинът, който им позволява с лекота да възприемат информация.